aanraking trauma

Trauma kan middels aanraking en bewustzijn helen.

In mijn eigen levensreis ben ik tot het inzicht gekomen dat ik een leven leidde om de wereld om mij heen te begrijpen om te kunnen overleven. Veel van wat er gebeurde begreep ik niet. Ik voelde de diepere laag bij mensen, maar zag dat hun gedrag anders was dan hun lichaamstaal deed vermoeden. Het grote inzicht viel gedurende een van de opleidingsdagen van de School of Life toen ik mij diep besefte dat zeer jong trauma opgeslagen wordt in ons lichaam, in onze cellen (en daarmee in ons celgeheugen) en in ons onbewuste, in de tijd dat we nog geen taal kenden. Deze prenatale en perinatale imprints zijn diep in ons onbewuste opgeslagen en zijn een belangrijke bron van hoe wij als volwassenen in de wereld staan en met mensen omgaan. Ik ontdekte hoe ik weinig verbinding had met mijn lijf en door mijn kennis nu, leerde ik de relevantie van deze verbinding. Inmiddels heb ik leren voelen en het werkelijk bewonen van mijn lijf door o.a. yoga, wandelen en mediteren. Luisteren naar mijn lijf herstelt steeds meer mijn verbinding tussen lichaam en geest. Tegelijkertijd bleef ik ‘dingen’ voelen die ik niet kon plaatsen.

In deze periode kwam ik in aanraking met systemisch werk. Het bracht mij nog meer inzicht in de werking hoe onze pijn, wonden, trauma’s, imprints, ontstaan zijn in de relatie met anderen en uiteindelijk zijn deze relaties onderdeel van een systeem, zoals ons gezin van herkomst, ons eigen gezin, ons werk, onze vriendschappen en sportclubs. Het bracht inzicht in hoe ik als jong kind niet op mijn eigen plek stond en daarmee ook niet mijn eigen leven voluit kon leven. Ik merkte dat systemisch werk mooie inzichten geeft en heling biedt. Maar ik merkte ook dat dat lang niet altijd beklijfde. Maar wanneer dan wel?

Aanraking leidt tot diepere transformatie

Als ik terugdenk aan mijn eigen opstellingen is mijn ervaring dat daar waar er sprake was van aanraking van het lichaam er een diepere transformatie plaatsvond. Alsof negatieve en/of traumatische ervaringen met hun systemische oorsprong niet alleen gezien, maar ook aangeraakt willen worden. En dat bevestigde voor mij weer het begin van mijn verhaal; als onze cellen geheugen hebben en dus ook onze traumatische ervaringen opslaan, kan het trauma middels aanraking en bewustzijn helen.

Zou dit voor mij de missing link zijn van dingen die ik bleef voelen, maar niet kon plaatsen? Zou het onbewuste van het lichaam aanspreken middels liefdevolle aanraking met de skills van de levenstherapeut als reading en healing EN in combinatie met kennis over het systemisch werk en de onbewuste dynamieken en verstrikkingen die ook in het lichaam liggen verborgen een mooie verbindende factor zijn voor de heling van verbinding met onszelf en anderen en kunnen leiden tot het doorbreken van oude levenspatronen? Dat bracht mij tot verder onderzoek.
Hoe verbind ik de kracht van mijn werk als levenstherapeut met het systemisch werk via een voor mij essentiële ingang; het lichaam. Mijn overtuiging is dat ons lichaam in het nu aangeeft wat er nu belangrijk is en daarmee een belangrijke ingang is om in een therapiesessie aandacht aan te besteden. Het is een weerspiegeling van onze blauwdruk, onze start van ons leven.

Zelfhelend vermogen

Mijn visie is als we in de sessie intunen middels liefdevolle aanraking van het lichaam en kennis hebben van het systemisch werken, we via het lichaam de verstrikkingen en dynamieken ontrafelen en helen die spelen in het systeem van herkomst en zelfs generaties ervoor. Zo help ik bij het herstellen van de verbinding tussen lichaam en geest, doordat blokkades kunnen worden opgeruimd en oude levenspatronen doorbroken kunnen worden.

Het is voor mij een manier waarbij het zelfhelend vermogen van jou, de cliënt, ook aangesproken wordt, waardoor je ervaart dat je zelf met begeleiding tot heling komt.

Share this post